I S T A N B U L

- der øst møter vest…

 

Rapport fra tur til Istanbul 11.-18. september 2010 med Temareiser.

Reiseleder Grete Gulliksen Moe. Norsktalende, tyrkisk guide Sinan Tortum

 

UT PÅ TUR ALDRI SUR

 

Lørdag 11. september reiste vi – 34 forventningsfulle LPU medlemmer – med Turkish Airlines, direkte Oslo - Istanbul. Grete tok i mot oss og innsjekking og alt gikk perfekt – bevertning og service om bord var også upåklagelig, god mat og flust med drikkevarer gjorde sitt til at det var god stemning helt fra start.

 

Vårt aller første møte med Istanbul gjorde også veldig inntrykk – det var allerede i ankomsthallen på flyplassen hvor menneskemassen var overveldende at vi fikk en anelse om hvor stor og folkerik denne byen var.  Det var hundrevis av turoperatører med plakater som sto og ventet på reiseselskaper, turister samt selvfølgelig familie og venner.

 

Tyrkia har ca 70 millioner innbyggere og 12-15 millioner av dem bor i Istanbul. Når ca tallet mellom 12 og 15 - altså ca 3 millioner mennesker - er mer enn halvparten av Norges befolkning aner man jo litt av hvor folksomt det er. Flesteparten av Tyrkias innbyggere bor i den asiatiske delen, men turismen dominerer den europeiske.

 

Dag 1 - lørdag, gikk vesentlig til med reising, men allerede fra flyplassen inn til vårt hotell Arcadia som ligger i det historiske sentrum av byen og i gangavstand til de fleste severdighetene passerte vi Valensakvedukten som ble holdt godt i stand både av bysantinske keisere og osmanske sultaner og var i bruk helt til 1800 tallet.

Vi ankom på ettermiddagen og det var et yrende folkeliv i parkene langs havnen hvor familier var på piknik og grillet og koste seg – nesten som å se livet i Frognerparken bare i mye større målestokk.

 

Denne helgen var det spesielt liv og røre i byen pga at det for det første var slutten på Ramadan, det var VM finale i basketball mellom USA og Tyrkia, som endte med seier for USA, men altså sølv til Tyrkia. Søndag skulle det være ekstraordinært valg om en eventuell forandring i grunnloven før Tyrkia kan bli vurdert som medlem av EU og dermed mye folk ute i den forbindelsen med valgplakater for og i mot.  Resultatet ble 8-2 for. 

For oss ble det velkomstmiddag og en forholdsvis stille kveld på hotellet for vi skulle tidlig opp til dyst søndag morgen.

 

Dag 2 - søndag ble vi vekket i ca 5.30 tida av imamenes bønnerop fra de nærliggende minaretene, men vi kunne heldigvis slumre litt lenger. Det er meningen at islamene da skal stå opp for 1. bønn, men på spørsmål fortalte guiden vår, Sinan, at de fleste står opp når det passer dem (!). Programmet med byvandring (fra den gang byen het Konstantinopel) var fastlagt på forhånd, og vi gledet oss til å besøke Hagia Sofia - tidligere verdens mektigske kirkebygg, så moskè og nå museum – Hippodromen, veddeløpsbanen som ble anlagt på 300 tallet og sist men ikke minst, Istanbuls landemerke Den blå Moskè som markerer den osmanske arkitekturens høydepunkt.  Men Grete kunne også by på en overraskelse.

Det plaskregnet denne ene dagen – så det var flaks at disse besøkene foregikk innendørs (bortsett fra Hippodromen, men den passerte vi flere ganger senere i fin, fint vær hele tiden og med snill temperatur rundt +25). Det positive var også at gateselgerne fikk solgt massevis av paraplyer. Sinan – kjøpte også paraply og den ble heretter ”fanen” vår. Alltid gikk han i spissen for flokken med paraplyen (sammenslått) høyt hevet som kjennemerke.  Alle severdighetene var imponerende. Men overraskelsen skjedde altså rett etter frokost for Grete hadde oppsporet at forfatteren Thorvald Steen, som også samarbeider med Temareiser, var i byen og fikk han til å kåsere (må kalle det kåseri for det var mer enn et foredrag!!) for oss en hel time om Konstantinopel/Istanbuls historie med en innlevelse , humor og kunnskap om stoffet som var helt eksepsjonell.

 

Dag 3 – mandag var det den osmanske tiden (1453-1922) som var i søkelyset og vi besøkte Yereban Sarayi som er en enorm underjordisk sisterne som rommet vannet som ble transportert via akveduktene. Det er et storslått byggverk som ble oppført under keiser Justinian (527-565).  Videre besøkte vi Topkapi-palasset som rommer mange av sultanens eiendeler og private samlinger.

 

Topkapi

Ivrige tilhørere i Topkapipalasset

 

Etter en felles lunsj hadde vi ettermiddagen til egen disposisjon og da ble det både shopping og tid til forfriskende drinker på en/noen av stedets uttallige spisesteder.  Flere, særlig damene foretrakk å gå i tyrkisk bad med massasje og hele pakka før vi møttes igjen til felles middag.

 

Dag 4 – tirsdag skulle vi oppleve Basarene og det var tid for shopping og pruting, men først var vi innom en fasjonabel forretning hvor vi bl.a fikk demonstrert teppeknytting mens vi kunne nippe til en Raki, kaffe, te el cola og jammen ble det solgt/kjøpt både tepper og skinnjakker anmass av smarte selgere og fornøyde kunder(!).

 

Tepper
Ivrige tilskuere til teppeknyting

 

Det samme skjedde selvfølgelig i Basarene – et sirkus uten like - og de som var flinke til å prute gjorde forhåpentligvis gode kjøp og de som ikke var ble grundig lurt.

Etter lunsj ble vi fraktet over Galatabroen og til området langs Det gyldne horn – bydelen som var sentrum i Konstantinopel i nærmere 200 år - og besøkte Chora-kirken med sin imponerende mosaikk. Kl.1800 og før felles middag fikk vi på anmodning og etter sterkt ønske enda et møte med Thorvald Steen som denne gang gikk mer inn på Istanbul i nyere tid, politikk og dagens aktuelle spørsmål om skal/skal ikke vedrørende EU. Steen mener Tyrkia nå er inni en fase hvor det blir mer demokrati.

 

Basaren
Bilde fra den store basaren

 

Dag 5 – onsdag ble det båttur, en fin dag på sjøen og besøk på Prinseøyene hvor vi bl.a kjørte sightseeing med hestedrosjer, noe som ikke falt helt i smak da vi hadde vondt av hestene som så veldig magre og slitne ut. Ellers var det et nydelig landskap og noen sprekinger fikk seg også et herlig sjøbad.  Kvelden var til fri disposisjon.

 

Dag 6 – torsdag. Etter frokost skulle vi på en to timers båttur på Bosphorus-stredet, men før det fikk vi tid til en svipptur innom Rustem Pasa moskeen hvor først Sinan lærte oss renselsesritualet – hvordan muslimene renser/vasker seg ”How to perform the obligatory rakats of the dawn prayer”- og tar av fottøy før de går i moskeen. (Sinan innrømmet at han selv ikke var så ofte i moskeen så han måtte jukse litt og se på en illustrasjon for å gjøre det riktig). Vi tok av fottøy og trådte inn i den skjønne moskeen med håndmalte, vakre keramikkfliser, på gullende rene, nydelige tepper….tid til en snartur innom kryddermarkedet ble det også . Planen var at vi skulle spise lunsj på den asiatiske delen av Istanbul – Bosphorus-stredet deler byen øst/vest, men dessverre var det et eller annet som gjorde at det ikke lot seg gjøre, men det smakte godt på den europeiske sida også. Denne dagen ble også avsluttet med felles middag.


Keramikkverksted
Glimt fra keramikkverksted i Iznik, tidligere Nikea

 

Dag 7 – fredag, vår siste dag i Istanbul hadde vi hele dagen til egen disposisjon, men bortimot halvparten av deltakerne valgte å ta en tur (for egen regning) til Nikea – kjent for kirkemøtet i 325 innkalt av keiser Konstantin og nå også for div typer husflid.

Sluttligen var det avskjeds middag på en hyggelig og ”typisk tyrkisk” restaurant.

 

Avskjedsmiddag
Avskjedsmiddag. I tillegg til Helge og Anne-Lise ser vi fra venstre Grete Gulliksen Moe fra Temareiser Fredrikstad, Thorvald Steen og vår fantastiske lokale guide

 

Møtet med Istanbul ble vellykket og innholdsrik på alle måter.  Kulturforskjellene gjorde det fargerikt og spennende.  Uforståelig for oss er det selvfølgelig å se de helt dekkede kvinnene  i Nigab og andre, helt tildekket bortsett fra ansiktet,  spaserende med sine vesten inspirerte ektemenn i jeans og  t-skjorter og barna nydelig antrukket. Vi traff dem på båtturen, restaurantene og Basarene og merkelig nok virket det som de trivdes!!! Heldigvis.

Jeg var også vitne til en ”seanse” inne i basarene der jeg så en dame i Nigab som sto og

valgte ut/så på smykker i en gullsmedforretning mens hennes ektemann (ungt par) i elegant dress - nikket, men himlet med øynene, det var noe kjent med den attityden….

 

Turen vår hadde ikke blitt den samme uten Grete og Sinan. Begge alltid tilgjengelig, flinke og behjelpelige noe som ble behørig tatt opp på avskjedsmiddagen da formann Helge H. takket Sinan og overrakte en gave (hver deltager gav ham 5 TL) og sekretær Tove L. overrakte Grete en liten symbolsk gave – 2 mokkakopper fra Nikea. Et par innslag med jukse-limericker* til ære for dem ble det også.  Det må også nevnes at bortsett fra noen få tilfeller av magesjau samt do av forkjølelse gikk turen knirkefritt uten uhell av noe slag.

 

Dag 8 – lørdag gikk hjemreisen også prima og vi kom hjem til nydelig høstvær.

 

------

 

*Til Grete!     Du er en ”lady” -                        Til Sinan!    ”kjære venner” **

 

in black and white  -and in pink                      Som kjent er jeg Jan,

du tar lynraskt vårt minste vink -                  men hvem er vel jeg mot Sinan -

og står alltid parat                                        som dag etter dag

til en velvillig prat                                         til alles behag

her har Temareiser skutt blink                     putter kunnskap inn i vårt øverste plan

 

 

** Sinan begynte alltid sine opplysninger med kjære venner!

           

 

Lise og Jan Bøe


Alle bilder: Helge Holdhus