Kilde: www.nrk.no/nyheter, publisert 11.07.2009

Slik unngår du søppelpost

Daglig velter tvilsomme tilbud inn i innboksen fra firmaer og folk du aldri har hørt om. Lær deg hvordan du kan unngå spam.Nederst i skjemaet

Spam, eller søppelpost som det kalles på norsk, er uønsket e-post, som ofte kommer fra ukjente avsendere med et kommersielt eller støtende budskap, uten at du har bedt om det.

Spam «gjemmer» seg mellom din normale mail, og fyller opp postboksen din med unyttige meldinger. Verdifull tid og energi går med på å fjerne søppelpost, samtidig som du må sørge for at ingen verdifulle e-post blir slettet i prosessen.

Vern om e-postadressen din

Legg aldri igjen e-postadressen din på nettsider du ikke stoler på, eller som du tror kan komme til å sende deg uønsket informasjon og reklame.

Opprett en egen søppelpost-adresse som du bruker når du registrerer deg på tjenester som krever at du oppgir en e-postadresse.

Tenk på hvem du sprer e-postadressen din til. Bruk flere e-postadresser, for eksempel én i jobbsammenheng, en annen i kontakt med venner og en tredje for dem du ikke kjenner.

Kryss aldri av for «jeg godtar at e-postadressen min benyttes til...» når du registrerer deg på en tjeneste.

Skjul adressen på Internett

Vær forsiktig med å legge igjen e-postadressen din på nettsider, forum, nyhetsgrupper, chat-kanaler og lignende. Les først betingelser og undersøk seriøsiteten.

Velg å skjule e-postadressen din når du oppretter profiler på Internett, dersom det er mulig.

De fleste som sender ut spam, finner e-postadressen din gjennom automatiske nettsøk etter "@".

Jo flere steder e-postadressen din er publisert, jo større mulighet er det for at spammerne får tak i den.

Ved å erstatte @ med (a) når du oppgir e-postadressen din på Internett, gjør du det vanskeligere for spammerne å høste e-postadresser via automatiske søkemotorer. Du kan også skjule den riktige adressen ved å skrive navn@mail.PUNKTUM.com, eller navn@mail.SLETTDETTE.com.

Svar aldri på spam

Alle svar varsler avsenderen at e-postkontoen din er aktiv, noe som øker verdien av adressen for spammere. Hvis du svarer, risikerer du at du får mer spam.

Ikke bruk automatisk svar i e-postprogrammet når du er på ferie.

Du skal heller ikke svare på e-poster som ber deg svare med ordet "fjern" eller "remove", med mindre du stoler på firmaet som sendte e-posten. Du bekrefter bare at epostadressen er i bruk.

Virker noe for godt til å være sant, så er det helt sikkert det, uansett om det er tilbud om legemidler til spottpris, lottogevinster eller rike mennesker fra Nigeria som trenger din hjelp til å smugle ut millioner av kroner.

Klikk aldri på lenker i søppelpost

Hvis du tror lenkene inneholder informasjon du er interessert i, bør du heller kopiere adressen og lime den inn i nettleservinduet.

Dette gjelder selv om det ser ut som om e-posten kommer fra eBay, nettbanken din eller andre sider du stoler på.

Mange spammere lager forfalskede e-post. Du risikerer å bli utsatt for et svindelforsøk, såkalt phishing eller nettfiske.

Ikke spre dine venners e-postadresser

Skjul mottakeradressene når du sender e-post til flere på en gang.

Skal du sende mail til mer enn 5 personer, er det godt nettvett å legge deres adresser i feltet for Blindkopi, Bcc eller skjult kopi, og din egen adresse i til-feltet.

Ikke videresend kjedebrev. Rørende historier om syke eller savnede barn er som regel ikke sanne, eller de er så gamle at de ikke lenger er reelle.

Skaff deg et oppdatert spamfilter

Mange e-posttjenester tilbyr spamfilter gratis sammen med e-postkontoen. Det finnes også gode, gratis spam-filtre på nett, f.eks. AVG Anti-Virus Free.

Last også ned gratis oppdateringer for operativsystemet ditt og nettleseren din fra Internett så ofte som mulig, for å sikre deg mot nye sikkerhetshull.